Jeg hørte på radioen i dag at det er forsket på hvor sunt det er å klemme. Jeg kom til å tenke litt på det, og selv tror jeg det ligger mye i det. Vi er rett og slett avhengige av nærhet, og berøring. For meg faller det helt naturlig å gi klemmer, men det er ikke alle som er like mottakelige for det. Jeg tror nok det har mye med hva du har vært vant til, når du vokste opp.

Det finnes mange type klemmer, og noen er faktisk ekstra gode å klemme på. Du har "hei og hadet" klem, trøsteklem, koseklem, oppmuntringsklem, men noen kan være iskalde, og helt uten følelse.

 

Klemming er bra for helsa. Særlig hvis du er dame.

Klemming er ikke bare godt. Det er også sunt, mener forskere fra University of North Carolina i USA.

En god kos kan nemlig senke både blodtrykket og nivået av stresshormoner i kroppen. Dermed synker også risikoen for å råke ut for hjertetrøbbel.

Det ser imidlertid ut til at det er jentene som får mest helse ut av klemminga, melder BBC.

Klemmeprøve

Karen Grewen og kollegaene hennes undersøkte hva som skjedde inne i kroppen, da 39 par i alderen 20 til 49 klemte.

Alle forsøkspersonene begynte testen med å hvile for seg selv i ti minutter. Etterpå fikk parene være sammen i ti minutter, med en god, 20-sekunders klem som avslutning. Etter klemmen satt hver av partene og hvilte for seg selv i enda ti minutter.

Blodprøver fra både den første og den siste hvilepausen viste at begge partene hadde høyere nivåer av hormonet oxytocin etter klemmen.

Oxytocinet er forbundet med kjærlighet og nære bånd mellom mennesker, og partnerne som var spesielt glade i hverandre hadde mer av hormonet enn resten.

Best for jenter

Men undersøkelsen antydet i tillegg at damene fikk ekstra mye ut av kosene. Den kvinnelige halvdelen av parene hadde nemlig også lavere nivåer av stresshormonet kortisol i blodet etter klemmen.

Det så også ut til at nærkontakten hadde senket blodtrykket, skriver BBC.

Resultatene stemmer godt overens med tidligere undersøkelser av klemmens helsebringende effekter. Dermed er det altså ingen grunn til å holde fingrene av fatet.

Kilde: K. M. Grewen, S. S. Girdler, J. Amico

 

Faller det seg naturlig for deg å strø om deg med klemmer? Når ga du en klem sist, og hvorfor?

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende